30. aug. 2011

Dronning Sofias sjal


Jeg har designet flere sjal i sommer, bland annet dette, som jeg har kallt Dronning Sofias sjal. Hovedmønsteret er hentet fra et sjal som ble gitt til dronning Sofia av Spania da hun og Kong Juan Carlos besøkte Estland i mai 2009. Dette mønsteret er imidlertid mye eldre, og det finnes sjal med dette mønsteret i Estiske strikkemagasiner tilbake til 1970-tallet.

Jeg liker dette mønsteret svært godt. Det er symmetrisk, og kombinasjonen med små og store ruter, og diamantene med knopper som popper opp synes jeg er spesielt fin. Mønsteret er faktisk litt mer komplisert å strikke enn det ser ut, og dette er muligens ikke det sjalet man bør starte med dersom man ikke har strikket slike sjal før.

Jeg valgte en klassis Estisk design på mønsteret, men et stort midtparti med hovedmønstert, en smal innerbord med rillestrikk og en noe bredere ytterbord. Ytterborden på det sjalet som ble gitt til dronning Sofia var litt anderledels enn den jeg valgte, ved at den er strikket for seg og sydd på i etterkant. Jeg er imidlertid ikke så veldig glad i å sy på bordene i ettertid (muligens fordi jeg er litt lat), så jeg valgte en avrundet bord med knopper som ble strikket rett på arbeidet.

Jeg liker at sjalene mine faller litt tungt, så jeg valgte et lammeullsgarn som heter Lacy Lamb fra Sapphire. Dette er et nydelig, elastisk og tynnt garn, og du trenger bare to nøster av dette garnet for å strikke dette sjalet. Jeg må innrømme at garnet var litt mer elastisk enn jeg hadde regnet med, slik at sjalet ble litt større enn forventet etter at det ble blokket ut.


Jeg har valgt å legge ut mønsteret til dette sjalet gratis. En link til fila finner du HER. For å laste ned fila trykker du på "File" og "Download original". Jeg håper det skal være mulig å forstå og følge oppskriften. Du må gjerne kopiere mønsteret, gi det til andre eller inkludere det på din egen blogg, men jeg setter pris på om du refererer til meg når du gjør det.




18. aug. 2011

Mini-Taran

Møt Mini-Taran. Hun er ikke helt som de andre Mini-Me-ene. Hun har sko, nærmere bestemt sølvboots, og så er hun mye mer bøyelig og tøyelig enn de andre. Hun har fått sko, fordi hun skal gis til sjefen min, Taran. Jeg synes at sjefens dukke måtte skille seg litt fra resten, og hun fikk dermed sko. Jeg skal heller ikke stikke under en stol at jeg er litt fasinert av sølvbootsene til Taran, og jeg kunne ikke helt dy meg. Grunnen til at hun har bøyelige ledd er at hun driver med yoga. Disse leddene gjør at hun kan bøye seg i stillinger de andre Mini-Me-ene bare kan drømme om. Posituren på bildet over kalles "Treet", og en en øvelse for balanse.

På bildene nedenfor er Mini-Taran avbildet i ulike positurer, henholdsvis "bred krigerstilling", "kongelig danser", "duen", "kamelen" og en klassisk lotusstilling. På grunn av Mini-Tarans bøyelighet kan hun i grunnen settes i hvilken som helst stilling (ved hjelp av noen knappenåler og noe å hvile seg mot).

Mini-Taran er som de andre Mini-Me-ene en modifikasjon av Beth Webbers dukke "Mini Free Spirit". Ideen til hvordan jeg skulle lage leddene hennes fikk jeg fra en Beth's andre dukker, som heter "Pocket Free Spirit". Du kan finne mønstre til disse dukkene og mange andre fine dukker, med klær og tilbehør, på bloggen hennes "By hock by hand".




Håret til Mini-Taran er laget av Tynn Alpakka fra Du store alpakka. Øynene er fra Sunchatcher Eyes, og selve dukken er heklet i et acrylgarn jeg fant på Craft designs 4 you som heter Red Heart Super Saver. Skjørtet hennes er heklet av sytråd, og toppen hennes er heklet i et tynnt heklegarn fra DMC. Jakken er heklet i et ullbrodergarn fra Appelton som jeg fant på Husfliden, og sølvbootsen er heklet i Metallic Fine fra Ancor.

Parketten er heklet av et garn som heter Rosendahl, som jeg fant på den lokale Nille-butikken, mens yogamatten er heklet i diverse restegarn. Hun har også fått et dukkestativ slik at hun er i stand til å stå samtidig som hun gjør diverse yogastillinger.

Mini-Taran skal gis til sjefen min Taran på hennes 50-årsdag nå i august.

12. aug. 2011

Sørgepil-sjal


Et av mine absolutte favoritt-mønstre blandt den Estiske tradisjonen med blondestrikking er av et sørgepilblad. Det er et relativt enkelt mønster å strikke, og det er et harmonisk mønster som gir en flott effekt når det blokkes ut. Jeg får alltid en litt melankolsk følelse inni meg når jeg ser på mønsteret, og jeg tenker ofte på min mor og min bror som gikk bort så altfor tidlig. Jeg ville lage et sjal med dette mønsteret til minne om dem. Et enkelt og rent sjal, med bare sørgepil mønsteret og en ytre bord.

Jeg ønsket også at sjalet skulle falle litt tungt, så jeg valgte et lammeullsgarn som heter Lacy Lamb. Dette er et nydelig, elastisk og tynnt garn, og du trenger bare to nøster av dette garnet for å strikke dette sjalet. Jeg må innrømme at garnet var litt mer elastisk enn jeg hadde regnet med, slik at sjalet ble litt større enn forventet etter at det ble blokket ut.

Jeg rakk ikke blokke ut sjalet før jeg dro på sommerferie i juli. På vei hjem fra ferien møtte vi spesialtroppene fra politiet på vei ut til Utøya. Det ble derfor en litt spesiell opplevelse å  blokke ut dette sjalet mens jeg hørt på nyhetene, og jeg vil nok alltid assosiere dette sjalet, ikke bare med de jeg engang mistet, men også med de fryktelige hendelsene i Oslo og på Utøya.

Jeg har valgt å legge ut mønsteret til dette sjalet gratis. En link til fila finner du HER. For å laste ned fila trykker du på "File" og "Download original". Jeg håper det skal være mulig å forstå og følge oppskriften. Du må gjerne kopiere mønsteret, gi det til andre eller inkludere det på din egen blogg, men jeg setter pris på om du refererer til meg når du gjør det.